Atlétika
Krizsán Xénia

MTK legendárium | 179. rész

Publikálva: 2022.01.11 Frissítve: 2022.01.10 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 29. rész. Orth György (1901-1962).

Orth Gyuri tehát 1930-ban végleg döntött, külföldön kívánja kamatoztatni futballzsenijét. 1933-tól: már, mint edző, majd szövetségi kapitány.

Annak ellenére, hogy ismert volt Orth 1925-ös sérülése, az eltávozás híre meglehetősen rosszul érintette a közvéleményt és az MTK vezetését. Az életszerű helyzetet mindenki megértette, de a nagyszerű tehetséget, kiváló embert és barátot mindenki sajnálta. A sajtó részletesen számolt be a döntés okáról és Orth terveiről:

„Orth elmegy…Az Egyesült Államokból egyre szállingóznak haza a futballsport vándorai, akik nem is oly régen a kincskeresők fantasztikus hitével vették kezükbe a vándorbotot. Ám a dollárok hazája is súlyos gazdasági válság alatt nyög, s a labdarúgósportnak ott különben sem érkezett el az ideje. Így nem is keltett különösebb meglepetést a hír, hogy Magyar Ferenc és Molnár György odahagyják Amerikát.”

Ugyanakkor azonban Orth György, a magyar futball nagy harcosa, futballpályáink egykori dédelgetett bálványa likvidálja egykori életét, és nem telik belé két hét, és az MTK diadalainak hőse elhagyja Magyarországot, hogy a tengeren túl szerezzen magának megélhetést. Orth György, Magyarország sőt Közép-Európa futballsportjának kivételes képességű játékosa volt mindaddig, míg meg nem rokkant.

Orth György a kereskedelmi pályán próbált érvényesülni, azonban hiába volt a kiváló játékos virtuóz művésze a labdának, a kereskedelem terén nem termett babér a számára. Ez a szomorú tény előbb elkeserítette Orth Györgyöt, majd súlyos elhatározásra késztette.

Nem éri tehát váratlanul a sporttársadalmat, hogy a népszerű Gyuri eladta Andrássy úti sportárú üzletét, és hogy más irányban is lazulnak a szálak, amelyek eddig Budapesthez fűzték.

Orthnak több tréneri szerződést is kínáltak, elsősorban a németek, azután Chile, a romantikus dél-amerikai országrész és tudomásunk szerint egy másik állam Észak-Amerikában.

Orth Györgynek, aki nemcsak elsőrangú futballista, hanem rendkívül képzett és intelligens világfi is, nem nehéz elhelyezkedést találnia. A hírnév, a tudás, a talentum hírneve eljutott mindenhová, ahol talaja van a futballkultúrának.

Orth György szombaton vendége volt a bécsi, chilei konzulátusnak, ahol kész szerződést tettek elibe. A magyar futball megsiratta Orth Györgyöt, amikor elsőízben megsebesült és most is, amikor végleg eldőlt, hogy a Gyuri többet nem lép magyar pályára, elégikus hangulatot vált ki az emberben a fiatal, de mégis veteránná vált nagy játékos sorsa.

A magyar futballnak sokáig nem lesz ily különleges képességű katonája… 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!